PlastExpo -messuilla puhutti muovin tulevaisuus

Janne
|
31.10.2022

Eco-Boat vieraili toukokuussa PlastExpomessuilla Pasilan messukeskuksessa. Messuilla oli mukana muovituotevalmistuksen arvoketju raaka-aineista suunnitteluun ja valmistukseen. Vaikka messuilla ei ollut erityistä teemaa, ympäristöystävällisyys nousi vahvasti esille sekä puheenvuoroissa että uutuuksissa.

VALMISTUSPROSESSI UUSIUTUVILLE

Messuilla toistui pyrkimys muovimateriaalien mahdollisimman tehokkaaseen kiertoon ja uudelleenkäyttöön. Tämä ei kuitenkaan tule tyydyttämään yhä kasvavaa muovin kysyntää, joten kiertoon syötettäviä uusia raaka-aineita kehitetään vauhdilla yhä vähähiilisemmiksi.

Suuret raaka-ainevalmistajat Neste ja Borealis esittelivät kehittämäänsä prosessia muovin raaka-aineen tuottamiseksi sekä uusiutuvista että kierrätetystä raaka-aineista. Kyse ei siis ole valmiista muovimateriaalista vaan muovin raaka-aineesta, josta materiaalinvalmistajat voivat valmistaa erilaisia muovilaatuja. Tällä ratkaisulla
Neste ja Borealis asemoivat itsensä tiukasti kiertotalouden kehälle syöttämällä kiertoon sekä uutta uusiutuvaa raaka-ainetta että kemiallisesti kierrätettyä ”vanhaa” muovia. 

PUUPOHJAISET MUOVIT

Suomalainen materiaalivalmistaja Woodly esitteli puupohjaista muovia, jonka pääraaka-aine on puuselluloosa. Se on luonnollisesti hiilineutraali ja kierrätettävä, mutta erityisen mielenkiintoista oli materiaalin monipuolinen soveltuvuus eri valmistustekniikkoihin. 

Sopivuus yleisimpiin valmistusmenetelmiin, kuten ruiskuvaluun oli tietysti testattu ja taattu, mutta Jaakko Iisalon mukaan käynnissä olivat myös testit materiaalin soveltuvuudesta rotaa tiovalutekniikkaan. Muova on jo jonkin aikaa etsinyt rotaatiovalettavaa biopohjaista muovia ja ehkäpä tässä on yksi varteenotettava materiaaliratkaisu.

JÄTTEET RAAKA-AINEINA

Muovin raaka-aine voi löytyä odottamattomista lähteistä. Kuka osasi ajatella, että panimoidenjätteestä eli olutmäskistä voidaan valmistaa muovia? Granulous Oy:n Joonas Sirviön mukaan 16 oluen panemisesta syntyvästä jätteestä saadaan kilon verran muovimateriaalia. Tämä Vuokatissa valmistettavan materiaalin ominaisuudet ovat
kiinnostavia. Materiaalin sävy on tummanruskea ja se kompostoituu luonnossa. Luonnollinen hajoaminen voi olla etu verrattuna esimerkiksi PLA:han, joka edellyttää teollista kompostointia. Materiaali käyttäytyy polypropeenin kaltaisesti ja Sirviön mukaan valmistuksessa voidaan käyttää samoja ruiskuvalumuotteja kuin polypropeenille.

Messuilla oli myös useita esimerkkejä pienimuotoisesta ja suljetusta muovijätteen kierrättämisestä uusiksi tuotteiksi siellä missä muovijäte syntyy. Hesburgerin tarjottimet valmistetaan talon omista, käytöstä poistetuista muovisista kuljetuslaatikoista. Oraksen hanavalmistuksessa käytettävät jigit puolestaan valmistetaan omasta tuotannosta syntyvästä hukkamateriaalista. Nämä esimerkit esitellyt Wiitta Oy kertoi, että kierrätettyä materiaalia hyödyntämällä saavutettiin myös merkittävä kustannussäästö verrattuna neitseelliseen raaka-aineeseen.

SUOMALAISIA INNOVAATIOITA

Suomalaiset BlockSolutions ja RiverRecycle inspiroivat valtavasti! Molempien toimintamalli tuotti hyvää sekä ympäristölle että ympäröiville yhteisöille. RiverRecyclen ratkaisulla kerätään muovijätettä joesta ennen kuin jäte valuu joesta mereen. Laite on automaattinen ja poistaa 50-200 tonnia päivässä, ja muovijäte kierrätetään
raaka-aineeksi. Heillä on jo useita toteutuksia kehittyvissä maissa. 

Block Solutions tarjoaa puolestaan biokomposiitista (kierrätysmuovi ja luonnonkuitu) valmistettuja Block-moduuleja, joista rakennetaan hyvin helposti ja nopeasti keveitä rakennuksia: esimerkiksi kouluja ja koteja kehittyviin maihin. Block Solutionsin toiminta näytti kasvavan vauhdikkaasti. Markus Silfverbergin mukaan Block-moduulit ovat tulossa myös K-Raudan valikoimiin lähitulevaisuudessa.

Teksti: Janne Pekkala 

Julkaistu Muovaajassa 1/2022

 

Eco-Boat hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.