Lupauksia ja juhlintaa IMPACT-muutoskampanjassa 

Meri Lammi
|
30.11.2023

IMPACT-muutoskampanja tulevaisuuden tekijöille sai viime torstaina jatkoa Design Think Tankin ja Design Loungen muodossa. Design Think Tankissa rakennettiin yhteistä visiota ja tehtiin lupauksia konkreettisista kehittämistoimenpiteistä. Design Loungessa taas juhlistettiin ajatushautomon tuloksia ja MUOVAn 35-vuotista muotoilutaipaletta. Muutoskampanja järjestettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna, mutta sille jo lupaillaan jatkoa.  

On ollut innostavaa olla mukana luomassa kampanjaa tärkeän asian puolesta, Muovan kehittämispäällikkö Miia Lammi pohtii.

Design Think Tankissa nostettiin esille viime viikkoisessa Design Buffetissa kerättyjä nuorten toiveita ja haasteita Vaasan seudulle. Nuoria opiskelijoita nähtiin myös tapahtuman dialogissa, joka kantoi nimeä Tulevaisuuden Vaasan seutu. Dialogiin osallistui kolme korkeakouluopiskelijaa Ronja Juola Vaasan yliopistosta, Otto Mäkiniemi Vaasan ammattikorkeakoulusta ja Erik Ahman Hankenilta.  

Oli mielenkiintoista keskustella asioista, jotka ovat useiden opiskeluvuosien aikana pyörineet omassa mielessä ja havaita, että myös muilla on samoja ajatuksia, mutta erilaisten kokemusten kautta. Toivottavasti tämän myötä saamme näkyvää muutosta aikaan koko Vaasan seudulla pienin askelin, Juola kertoo. 

– Oli hienoa nähdä, kuinka paikalliset nuoret ja opiskelijat toivat esiin omia näkemyksiään – tämän ansiosta saadaan keskusteluun oikeat aiheet ja näkökulmat suoraan asianomaisilta, Mäkiniemi jatkaa.

Yhteiskehittäen lupauksiin 

Dialogin jälkeen siirryttiin itse kehitystyöhön. Osallistujat jaettiin ryhmiin ja yhteinen ideointi haasteiden ratkaisemiseksi alkoi. Samalla luotiin lupauksia ja haastettiin toimijoita mukaan yhteistyöhön sekä muutoksen luomiseen.  

–  Tilaisuudessa henkilöt ja organisaatiot tekivät konkreettisia lupauksia sekä haastoivat muita tekemään lupauksia siitä, miten aikovat omalla toiminnallaan kehittää Vaasan seudun veto- ja pitovoimaa. Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOK lupasi esimerkiksi auttaa kielimuurien laskemisessa ja yhteisöllisyyden lisäämisessä, Mäkiniemi kertoo.

Kehitystyöhön osallistui julkisen puolen toimijoita, asiantuntijoita, nuoria sekä yritysten edustajia. Vaasan seudulla toimivista yrityksistä osallistui VASEK, Fellowmind, ABB, Danfoss, KPO ja Wärtsilä. 

Luomme 2025 Vaasaan uudenlaisen ison tapahtuman tai festivaalin, jossa kohderyhmänä nuoret lukiolaiset ja Vaasassa opiskelevat, KPO:n majoitus- ja ravintolatoimialan johtaja Riku Asukas lupasi. 

Lupauksia sai esittää henkilökohtaisesti tai organisaation puolesta. Design Think Tank tuotti yhteensä 31 lupausta Vaasan seudun nuorten haasteiden ja tavoitteiden saavuttamiseksi.  

Kohtaamispaikkoja ja työmahdollisuuksia  

Tapahtuman osallistujat lupasivat suunnitella ja toteuttaa kohtaamispaikkoja, tapaamisia ja tapahtumia. He lupasivat jakaa kokemuksia hyvistä käytännöistä ja monipuolisista työmahdollisuuksista, viedä viestiä eteenpäin päättäjille ja hankesuunnitteluun sekä luoda positiivista mielikuvaa Vaasasta.  

Edistämme korkeakouluoppilaitosyhteistyötä yrityksemme kanssa, ABB Smart Powerin Continuous Improvement Manager Henna Sjöholm lupasi. 

He myös lupasivat tukea alueen kehitystä turvallisena ympäristönä nuorille. Kaksikielisen yhteistyön edistäminen koulutuksessa, nuoria osallistava kehittäminen ja yhteistyö elinkeinoelämän ja korkeakoulun välillä nousivat myös esille lupausten joukossa. 

Edistän opiskelijoiden yhteisiä tiloja ja kursseja korkeakoulurajat ja kielirajat ylittäen, tutkijatohtori Vaasan yliopistolta ja kaupunginvaltuutettu Lotta Alhonnoro lupasi.  

Lupauksien toteutumista seurataan tulevan vuoden aikana LinkedInissä. Voit seurata keskustelua ja lupausten kehitystä osoitteessa: https://www.linkedin.com/events/7128341240038764546/comments/

Juhlaa kaikilla aisteilla 

Design Think Tankin jälkeen siirryttiin Kuntsin modernin taiteen museolle juhlistamaan päivän tuloksia sekä Muovan 35 vuoden muotoilutaipaletta. Tapahtuma kantoi nimeä Design Lounge.  

Design Loungessa osallistujat pääsivät kokemaan illan kaikille aisteille. He saivat osallistua yhteisen taideteoksen tekoon, kuulla live-musiikkia, kokea modernia taidetta sekä maistaa Fröjn viisiosaisen makuelämyksen. Tapahtuman avasi Muotoilukeskus Muovan johtaja Annika Hissa puheellaan, jossa muisteltiin Muovan monivaiheista matkaa Taideteollisesta korkeakoulusta Aalto-yliopiston kautta Vaasan ammattikorkeakouluun.  

Kun astut Muovaan, siellä on tietynlainen fiilis. Tekemisen meininki, touhu, palo, innostusta, luovuutta ja uusia ideoita. Me olemme sellaisia, Hissa visualisoi.

Hissan puheenvuoron jälkeen Vaasan museojohtaja Elina Bonelius kertoi Kuntsin Viivasta tilaan -ryhmänäyttelystä. Kuntsi osoittautui täydelliseksi paikaksi viettää Design Lounge -tilaisuutta, sillä se mahdollisti moniaistisen, leikkimielisen ja moniulotteisen kokemuksen.  

Boneliuksen puheen jälkeen siirryttiin nauttimaan Fröjn makuelämyksestä ja Erik Åhmanin sekä Jussi Fruitin vinyylilevyjen soitosta. Päivä oli kaiken kaikkiaan menestys ja keräsi kiinnostusta yli tieteen- ja toimialojen.  

Meillä on aina ollut moniosaava tiimi. Meille sopii hyvin se, että tehdään poikkitieteellisestä tutkimus- ja kehitystyötä ja kehitellään uusia ideoita sen kautta, Hissa toteaa.