Design PSS

Teollisuus tarvitsee järjestelmien kehittämistä

Teollisuuden muutostarve kiihtyy kestävän kehityksen, digitalisaation ja turvallisuustilanteen aiheuttamien haasteiden vuoksi. Tarvitaan yhä kokonaisvaltaisempia ja verkottuneempia ratkaisuja vastaamaan yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Tuote-palvelujärjestelmät (product service systems, PSS) tukevat asiakkaan toimintaa kokonaisvaltaisesti. Samalla niissä on merkittävä ekologinen potentiaali, kun tuotteet suunnitellaan, käytetään, huolletaan, kierrätetään asianmukaisesti ja etäratkaisut tukevat asiakaan toimintaa.  Valmistavan teollisuuden yritykset ovat motivoituneita kehittämään palveluita tuotteidensa rinnalla. Yrityksillä on kuitenkin vaikeuksia toteuttaa PSS-strategioita monimutkaisten muutosprosessien vuoksi.

Yhteistyöllä järjestelmien kehittämisosaamista

Tavoite

DesignPSS -hanke keskittyy kestävien tuotepalvelujärjestelmien muotoiluun. Järjestelmien suunnittelu yhdistää suunnittelun, liiketoiminnan ja teknologian osaamisen kestävän ja digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen. Hanke:

  • Kehittää järjestelmäratkaisuja yhdessä yritysten kanssa
  • Tuottaa avoimia demonstraatioita tuote-palvelujärjestelmistä
  • Rakentaa järjestelmämuotoilun kehittämispakkia
  • Kehittää tutkimusosaamista vaikuttavampien hankkeiden käynnistämiseen

Näkökulma

Hanke lähestyy järjestelmien kehittämistä järjestelmäratkaisun, datapohjaisen liiketoiminnan ja verkottuneen ekosysteemin näkökulmista. Projekti keskittyy asiakaslähtöisiin, luoviin ja tuottaviin muotoilukäytäntöihin, prosesseihin ja menetelmiin. Se korostaa visualisoinnin, yhteiskehittämisen ja nopean prototyyppien roolia innovaatioiden kehittämisessä.

Yhteistyöhankkeen tunnistettuja ekosysteemejä ovat liikenne, rakentaminen ja metalliteollisuus, joilla kaikilla on keskeinen rooli ympäristövaikutusten vähentämisessä.

IMPACT-muutoskampanja tulevaisuuden tekijöille

Tule Muotoilukeskus MUOVAn kumppaniksi IMPACT-muutoskampanjaan #impact23

Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA on innovatiivinen kehittämisen kumppani ja muotoilun edellä tekijä. Juhlistamme 35 vuoden muotoilutaipalettamme suuntaamalla katseen tulevaisuuteen eli nuoriin. Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta tarvitsee sekä teknologisia ratkaisuja että inhimillistä otetta.  Tulevaisuuden muutokset vaikuttavat erityisesti nuoriin, kuitenkin heidän roolinsa tulevaisuutta koskettavissa keskusteluissa jää ajoittain vähäiseksi. Yhdessä voimme vastata nuorten esittämiin haasteisiin ja toiveisiin luoden pito- ja vetovoimaista Vaasan seutua. 

IMPACT-muutoskampanja tulevaisuuden tekijöille ei kerää rahaa, vaan tekoja. Teot voivat olla pieniä tai suuria, askelia kohti parempaa tulevaisuutta. Kukaan ei rakenna tulevaisuutta yksin ja siksi pyydämme muutokseen mukaan kumppaneita. Mikä on sinun lupauksesi? Miten sinun organisaatiosi osallistuu yhteisen tavoitteen rakentamiseen ja saavuttamiseen?  Muotoilukeskus MUOVAn lupaus on: tuoda vaasalaisia nuoria, päättäjiä, asiantuntijoita ja vaikuttajia yhteisen pöydän ääreen. Yhdessä kehittämme Vaasan seutua, jossa nuorten on mielekästä rakentaa pitkäkestoista tulevaisuutta. 

*Kutsutilaisuudet toteutetaan pääosin suomen kielellä, mutta osallistujat voivat käyttää molempia kansalliskieliä (suomi/ruotsi) sekä englantia.

 

IMPACT-tapahtumien sisältö

Design Buffet

Alueemme vireyden ja vetovoiman rakennusaineina ovat osaavat ja innostuneet ihmiset! Nyt onkin aika keskittyä nuoriin aikuisiin ja pohtia yhdessä, miten voimme luoda Vaasan seudusta vieläkin houkuttelevamman paikan elää ja työskennellä. Design Buffet tarjoaa aamupalan, jonka äärellä opiskelijat voivat jakaa toiveitaan seinätauluille ja luoda sysäyksen muutokselle. Kutsumme opettajat jakamaan, mitä he lupaavat tehdä nuorten merkityksellisen elämän eteen. Toiveiden pohjalta kehitämme yhdessä kumppaneiden kanssa ideoita eteenpäin ja teemme toiveista konkretiaa. 

Design Buffet avaa ovet MUOVAn uusiin tiloihin. Tervetuloa tutustumaan muotoilunäyttelyyn ja innovatiivisiin hankkeisiimme. Aamupalabuffet on tarjolla ensimmäisille 100 osallistujalle, mutta ovet ovat avoinna koko aamupäivän ajan. Tule mukaan vaikuttamaan ja ole osa muutosta! 

Muotoilukeskus MUOVA tarjoaa Design Buffetin 16.11.2023 klo 9–12 osoitteessa Wolffintie 36 F 2.

Tapahtuma on kaikille avoin.

Design Think Tank

Muotoilun ajatushautomo kokoaa yhteen alueen nuoria vaikuttajia, sidosryhmiä ja asiantuntijoita ratkaisemaan nuorten esille nostamia haasteita ja toiveita Vaasan seudun pitovoiman parantamiseen. Design Think Tank rakentaa yhteistä visiota sekä tekee lupauksia konkreettisista kehittämistoimenpiteistä. Työpajan tulokset julkaistaan medialle ja niistä koostetaan podcast-sarja muotoilun päivänä 2024.  

Tapahtuma on kutsuvierastilaisuus. 

Design Lounge

Muotoilukeskus Muova on rakentanut innovatiivista ja kestävää tulevaisuutta yritysten ja kumppaneiden kanssa yli 35 vuoden ajan. Juhlistamme yhteistä matkaamme tarjoamalla Design Think tank –kutsuvieraille cocktail-tilaisuuden paikallisen maistelumenun ja juoman kera, elävää musiikkia sekä yhteistaideteoksen. Vierailla on myös mahdollisuus tutustua Kuntsin modernin taiteen museon Viivasta tilaan -näyttelyyn 

Tapahtuma on kutsuvierastilaisuus.

VaasaHack 

”VaasaHack” – Hackathon-tapahtuma tuo yhteen 90 VAMKin opiskelijaa innovoimaan uusia yritysideoita neljän valinnaisen haasteen ympärille.  Tapahtuma järjestetään Wärtsilän Sustainable Technology Hubissa yhteistyössä Vasekin kanssa. Vaskiluodon työntekijämäärä on kasvanut viimeisten vuosien aikana nopeasti, mutta alueen palvelut eivät ole kasvaneet samassa tahdissa. Yhdessä haasteista opiskelijat innovoivatkin uusia yritysideoita alueen työntekijäkokemuksen parantamiseksi.  

Tapahtuma on täynnä.

Tutustu IMPACT-muutoskampanjan tapahtumien tietosuojaan.

Osallistu IMPACT-muutoskampanjaan verkossa

Voit osallistua IMPACT-muutoskampanjaan jakamalla toiveesi Vaasan alueen kehittämisestä verkossa. Jaa toiveesi täällä.

Osallistu, kehitä ja opi

Mikäli olet kiinnostunut yhteistyöstä, niin ota yhteyttä:

Miia Lammi

Kehittämispäällikkö
DesignPSS-hankkeen projektipäällikkö
050 4084969 / 020 7663637
miia.lammi@muova.fi

Tommi Siljamäki

Muotoilupäällikkö
Yritysyhteistyö
050 5734003
tommi.siljamaki@muova.fi

Pertti Aula

Tutkimuspäällikkö
Järjestelmäratkaisujen kehittäminen 
020 766 3306 / 050 5685153
pertti.aula@muova.fi

Tomi Paalosmaa

Erityisasiantuntija
Datapohjaisen liiketoiminnan kehittäminen
tomi.paalosmaa@muova.fi

Marianne Laurila

Erikoistutkija
Ekosysteemien kehittäminen
050 4083819
marianne.laurila@muova.fi

Projektin tiedot

  • Projektin nimi: DesignPSS – Designing sustainable product-service systems
  • Projektin kesto: 1.1.2023-31.12.2024
  • Rahoitus: Yhteensä: 530.400 €, Opetus- ja kulttuuriministeriö: 424.320 €